Автоматизираните МПС-та според Bosch

Да гледат филми, да спят, да играят игри – такива са желанията на хората, които ще използват автоматизирани превозни средства в бъдеще според RUMBA, новият развоен проект под ръководството на Bosch, проучващ потребителските нагласи към автономните МПС. В него участват учени и експерти от бизнеса и е финансиран с около 11 млн. евро от Германското федерално министерство на икономиката и климата. „Събраните данни ще оформят облика на новото поколение автомобили“, споделя Михаел Шулц, оглавил начинанието на Bosch. Автоматизираните леки и товарни автомобили ще се превърнат в офиси, киносалони и дори спални.

За 3,5 години RUMBA дефинира очакванията на професионалните шофьори и тези, които прекарват дълго време зад волана. В бъдеще конвенционалният волан ще бъде заменен от контролни уреди, съобразени с изискванията на клиента спрямо механичното и автоматизирано управление.

Експертите от RUMBA (съкращение от немски – реализация и позитивно потребителско изживяване) изследват дори колко бързо потребител поема контрола на автоматизирано МПС след сън и от какви фактори зависи това. За мнозина са достатъчни 60 секунди, а отдалечеността на шофьора от контролните уреди за ръчно управление също е решаващ фактор.

Тестовете установяват и намаляване на шофьорските умения след сън. Изследователите стигат до извода, че системите в автомобила трябва предварително да се убедят, че шофьорът е в кондиция. Необходима е технология, която да установи дали водачът е готов да поеме волана.

Проектът проучва и характеристиките на автоматизираното управление, защото е важно шофьорите и пътнице да да усещат комфорт и безопасност. За целта експертите вземат данни от работата на професионалните водачи, за да бъдат внедрени съответните настройки в автоматизираното управление.