Как да шофираме икономично?

Можете да спестите много гориво и да контролирате сами разхода на автомобила си с няколко елементарни трика. Когато ускорявате, възможно най-бързо включете следващата по-висока предавка. Ползвайте първа скорост само за потегляне и превключете на втора при 20 км/ч, на трета – при 30 км/ч и т.н. Включването на пета още при 50 км/ч вече не е проблем за модерните автомобили. При колите с автоматични предавателни кутии избягвайте ненужното рязко натискане на газта, както и спортните режими на каране. Най-важният съвет за пестене на гориво: карайте разумно и винаги следете внимателно пътя и трафика далеч напред. Спазвайте достатъчна дистанция от предния автомобил, за да не се налага постоянно да скачате на спирачките и после да ускорявате, действие, което ненужно повишава разхода и стресира самите вас и околните.

Още съвети

• Използвайте инерцията: Ако наближавате червен светофар, само дръпнете крака си от газта, без обаче да изключвате съединителя. Подаването на гориво спира и така ще спестите гориво.

• Просто изключете двигателя: Ако автомобилът ви няма старт-стоп система, просто изключете двигателя на дълга фаза на червен светофар или ако чакате на кръстовище. Струва си, ако се налага да чакате повече от 20 секунди – спестява се много гориво.

• Избягвайте кратките пътувания: Ако постоянно пътувате на къси разстояния, не само ще ускорите амортизацията на автомобила си, но и значително ще повишите разхода на гориво.

• Горещо препоръчваме: Възможно най-бързо загрейте автомобила до работна температура. Избягвайте „загряването“ на двигателя на място. Палете и тръгвайте незабавно.